Sayfalar

23 Aralık 2012 Pazar

Sosyal Medya, Gerçek Medya ve Paranoya


Geçtiğimiz hafta içi, nerdeyse tüm kanalların haber bültenlerinde bir haber gösterildi. Haber; Kanada’da ailelerin bulunduğu bir parkta, bir bebeğin bir kartal tarafından kaçırılmasıydı. Babasının iki metre ötesinde duran bir bebek; bir kartal tarafından kartalın pençeleriyle yakalanıyor ve havalanıyordu. Ağırlığı taşıyamayan kartal, birkaç metre yükseldikten sonra bebeği yere bırakıyordu. Bu görüntüler bir vatandaş tarafından kaydedilmiş ve olayın ardından 6 yaşından küçük çocukların bu parka girmeleri yasaklanmış...


Ağzım açık izledim.

Sonra...
...


Sonra bu haberin yanlış bir haber olduğu ortaya çıktı. Meğer o video dijital ortamda yaratılmış!

Aklıma 40 milyon tane soru ve ünlem geliyor…

  • Bir haberi haber yaparken gerçekliği ne kadar araştırılıyor?
  • Sosyal medya ciddi bir kaynak mıdır?
  • Bir kez haber yapılan malzeme, geri kalan tüm medya tarafından tekrar mı ediliyor? ( hadi diyelim bir sazan yaptı haber, diğerleri niye yaptı, döngüsel bir haber tekrarı olmalı, haber dediğin RT etmek gibi bir şey mi?)
  • Medya da mı dedikoduyu çok seviyor? ( “sadece haber izliyorum” diyenler belki de sandıkları kadar ciddi bir iş yapmıyorlardır.
  • Bu haberin yanlış haber olduğunu öğrendik, yanlışlığını öğrenemediğimiz başka “yanlış haber” var mıdır? Çok mudur?
  • Bu kadar gerçekçi videolar izlettirilebiliyorsa, teknik bilgimizin olmadığı hangi kaynak bize gerçeği söyler? 

Dünyanın her yerinde olup biteni bildiğimizi sanırken koca bir uydurmacanın içinde yaşıyor olma ihtimalimiz olmadığını söyleyebilecek olan var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder